nedeľa 7. novembra 2010

Ďalšie návody na vianočné pletenie

Pridávam ešte návody na ďalšie vianočné mini-vecičky.


Postup na mini-svetrík aj s krásne nafotenými obrázkami nájdete tu. Pre tie, ktoré anglicky nečítajú, uvádzam skrátený návod:

Nahodiť 24 očiek a rozdeliť na 4 ihlice (6,6,6 a6). V ďalšom riadku na začiatku a na konci 1. a 3. ihlice pribrať po 1 očku (8, 6, 8 a 6 očiek). Na všetkých štyroch ihliciach pribrať na začiatku aj na konci po jenom očku (10,8,10 a 8 očiek) – opakovať, kým nemáme na ihliciach 60 očiek )(16, 14, 16 a 14 očiek). Očká z 2. a 4. ihlice necháme na pomocnej ihlici, neskôr sa k ním vrátime a budeme nad nimi vypletať rukávy.

Pokračujeme v pletení nad očkami z 1. a 3. ihlice. Rozdelíme si ich na štyri ihlice (po 8 očiek) a pletieme hladko dookola, kým nedosiahneme dĺžku pulóvrika (ja som plietla 12 riadkov hladko červenou a ešte 3 riadky 1hl, 1 obr bielou).

Očká z pomocnej ihlice nabrať a pliesť nad nimi hladko ešte 8 riadkov červenou a tri riadky 1 hl, 1 obr bielou priadzou. Na predný diel môžeme vyšiť ľubovoľný vzor.


Mikulášska čiapočka:

Postup nájdete tu, opäť len v angličtine.

Nahodíme si 30 očiek bielou, rozdelíme si ich na tri ihlice. Pletieme 8 riadkov bielou priadzou 1 riadok hladko a jeden riadok obratko. Pokračujeme červenou priadzou stále hladko – celkom 12 riadkov. Začneme uberať – na začiatku každého riadku spletieme prvé a druhé očko. Pokračujeme, kým nám na ihliciach nezostanú 3 očká, tie uzavrieme naraz. Ešte prišijeme malý brmbolec a hotovo!


Krásny zbytok víkendu!


2 komentáre:

  1. Kráááásne... na stromčeku to určite pôsobí originálne...a ja neviem pliesť, búúúú:(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja na rozdiela od Janyi sem tam kúštik poštrikujem, ale v momente, keď vidím v návode - nahodíme na tri či štyri ihlice, tak končím:)
    Inak samé krásnotky, výborne vyniknú na stromčeku:)Gabi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...