sobota 7. mája 2011

Tip na výlet

Keď doma padla reč na to, kam na víkendový výlet, hneď mi to bolo jasné - Banská Štiavnica. Krásne starobylé mestečko s romantickými zákutiami, baníckou tradíciou, v blízkosti múzeum Svätý Anton (kde sa žiaľbohu nedá fotiť) s prekrásnym parkom, nádherná okolitá príroda ... Žiaľbohu počasie príliš nevyšlo a tak z prechádzky v prírode nebolo nič.


Pár obrázkov si predsa len neodpustím. Na prvej fotke morový stĺp na centrálnom Svätotrojičnom námestí v Banskej Štiavnici.
A majú tu dokonca až dva hrady - Starý (na fotke) aj Nový hrad.


Romantické uličky...



...minulosťou dýchajúce ...



...aj láskou...
Pamätná tabuľa na dome Maríny, najväčšej lásky a múzy Andreja Sládkoviča.

A pod ňou množstvo visiacich zámkov symbolizujúcich sľuby večnej lásky. Maťo a Katka, Lucka a Filipko, Saša a Tomáš aj mnohí ďalší, dúfam, že na svoj sľub ste nezabudli...


Aj čas tu plynie akosi inak. Tie hodiny na veži ukazujú 12.10 alebo 13.05? To už sú presnejšie hodiny slnečné....
A pre nezasvätených - hodiny majú prehodené ručičky. Vraj sa to stalo už pri stavebných prácach na veži a radní páni rozhodli, že sa nebudú opravovať, nech zostanú tak ako sú. Žeby aj v minulosti museli šetriť na mestskom rozpočte?


Jedna zaujímavosť - Mestská verejná odborná škola pre ženské povolania. Ktovie, čo sa tam študovalo... Žiaľbohu vyzerá to, že je opustená...

Pomaly chátra aj budova reálneho gymnázia.

A ešte pár smutných záberov. Rozpadajúce sa budovy, priamo na hlavných uliciach. Ako asi sa nakupuje zákazníkom v takomto obchode? Ja by som sa bála, či na mňa nepadne strop.


A staré vedľa starého, vlastne opravené pri neopravenom. Aj keď to staré vyzerá romanticky, zaslúžilo by si väčšiu pozornosť od majiteľov či mesta. Ach, tie financie!!!



Pre záujemcov o návštevu - ubytovanie tu nájdete za facku, za jedlo utratíte viac, ale všade vám navaria dobre a kto hľadá, nájde aj jednu zastrčenú reštauráciu s výborným jedlom, širokou ponukou, ochotnou obsluhou za príjemnú cenu.

7 komentárov:

  1. Iris, krasne pohledy, jsi vyborna pozorovatelka. Clovek se s tvyma fotkama krasne toula. Krasny den, Katerina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Iris, Banská Štiavnica je čarovné miesto. Vybrala si si zaujímavé objekty na fotografovanie, vieš sa dívať... Len dodám, že BŠ je zaradená na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Krásny výlet. L

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Banska Stiavnica je uzasne mesto...boli sme tam asi 5 rokov dozadu a velmi sa nam pacilo...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý deň,

    Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.

    Ďakujeme vopred!

    S pozdravom

    Silvia Karasová
    redakcia Kankan.sk
    skarasova@kankan-group.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Banská Štiavnica je moje študentské mesto, trávila som tam 4 roky na strednej škole. Vyvolala si vo mne krásne spomienky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Štiavnici jsme pracovně pobývali pár měsíců a město nám učarovalo. Na památku jsem si odtud dovezla kořenky ve tvaru banskoštiavnických domů a kulaté hradní věže.
    Dík, zavzpomínala jsem si.........
    Jaromila

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...