sobota 24. októbra 2009

Pozvanie na čaj

Medovka lekárska (Melissa officinalis) je liečivá rastlina používaná od dávnych čias. Okrem liečivých účinkov sa využíva aj ako prísada do likérov či ako korenina v kuchyni.

V starom Ríme vraj mala cenu zlata. Avicenna, veľký arabský lekár 11. storočia tvrdil, že medovka dokáže prinavracať pohodu a radosť. Počas stredoveku bola obľúbeným elixírom mladosti. V 17. storočí mnísi karmelitáni z nej pripravovali karmelskú vodu.

Medovka je trváca rastlina, dorastajúca do výšky 30-90 cm. Býva bohato rozkonárená, má lístky s drobnými chĺpkami, kvitne malými bielymi kvetmi, pripomínajúcimi hluchavku. Má jemnú citrónovú vôňu, pre ktorú je v kuchyni s obľubou používaná. Obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Aj keď je to trvalka, v našich zemepisných šírkach vymŕza, preto sa odporúča prikryť napr. čečinou.

Kvitne v júni až auguste. Zbiera sa vňať a listy, na začiatku kvitnutia. Môže sa použiť sušená (najčastejšie na čaj) alebo čerstvá (do šalátov alebo ľadových nápojov). Používajú sa aj aromatické oleje z medovky.


Je užitočná pri:

- nervových problémoch ako je rozrušenie, úzkosť, bolesti hlavy nervového pôvodu

- strese a depresii

- nespavosti

- na zmiernenie menštruačných bolestí

- je vhodná aj pri búšení srdca, srdcovej neuróze, kŕčoch brucha, kolike, plynatosti

- pri vonkajšom použití má aj antiseptické (dezinfekčné) a protiplesňové účinky

- odporúča sa aj pri herpesoch.

Z medovky si môžeme pripraviť čaj, relaxačný kúpeľ, príp. aj obklady.

A ešte recept na medovkovú limonádu:

hrsť lístkov medovky

lyžička hnedého cukru

citrónová šťava

sóda

ľad

Lístky medovky podrvíme v mažiari s cukrom a citrónovou šťavou , zalejeme sódou a doplníme ľadom.

Na zdravie!

Iris





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...