pondelok 10. augusta 2009

Iris, bohyňa dúhy


Iris je v gréckej mytológii stelesnením dúhy, symbolu nádeje a prísľubu, že prídu lepšie časy. Je znázorňovaná ako krásna dievčina v šatách pestrých farieb s trblietavými krídlami, ktorá sa pohybuje tak rýchlo, že smrteľníci dokážu zazrieť už len dráhu jej dúhy – farebný pruh naprieč nebom.

Bola dcérou morského boha Thaumanta a Elektry, dcéry titána Okeana, sestrou harpyjí. Vydatá bola za Zephyrusa, boha vetra.

Na Olympe plnila úlohu posla bohov, najmä najvyššieho boha Dia a jeho manželky Héry. Nebola len zvestovateľkou správ smrteľníkom, ale aj dôverníčkou a poradkyňou Héry.

Menelausovi, manželovi trójskej Heleny, priniesla na príkaz Héry správu, že jeho manželku uniesol Paris. To bol začiatok Trójskej vojny. V mýtoch sa uvádza, že okrem iného odviedla zranenú Afroditu z bojov pred bránami mesta Trója. Na príkaz Héry odstrihla zomierajúcej Didó kader a tak vyslobodila jej dušu z tela. Keďže v gréckej mytológii duša z tela vystupuje cez oči, pomenovanie po Iris dostala dúhovka oka.

Iris mala dovolené vstupovať aj do podsvetia a na Olymp prinášať posvätnú vodu z rieky. Starala sa o unavených bohov Olympu, kŕmila ich a podávala im nápoje. Smrteľníci sa k nej utiekali v bolestiach, modlili sa k nej v nádeji na skoré utíšenie všetkého zlého.


Iris





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...