pondelok 21. septembra 2009

Ponúknite sa!

Dnes ponúkam mätový čaj. Spoľahlivo zaberá na bolesti žalúdka (vyskúšané), na osvieženie dychu aj ducha a pri troche experimentovania mätu využijete aj nie práve zdraviu prospešných nápojochJ

Grécka legenda vraví, že nymfu menom Minta premenila Persefóna na rastlitnu, pretože na ňu žiarlila, keď sa jej muž Pluto do nej zamiloval. Pluto nedokázal zlomiť kliatbu Persefóny a tak svojej milej, premenenej na rastlinu aspoň venoval sladkú vôňu.

V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Mäta pieporná je trvalka, dorastajúca do výšky 80-100 cm. Rozmnožuje sa odrezkami alebo koreňovým delením, klíčivosť semien je nízka, z nich si mätu asi nedopestujete. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia a tak, ak nechcete svoju záhradku zmeniť na jeden mätový záhon, zasaďte ju do nádoby. Rastlina je mrazuvzdorná, pestovanú v nádobe ale dobre zabaľte, aby ste sa z nej mohli tešiť aj na jar.

Zberáme listy aj vňať, na začiatku kvitnutia, v období júl až september. Zber je možné robiť aj viackrát za rok, keď rastlina dorastie do výšky asi 25-30 cm. Sušíme v tenkej vrstve, aby listy ani vňať nezhnedli. Uskladňujeme najlepšie v plátenom vrecúšku a spotrebujme do 3 až 4 mesiacov.

Čaj pripravujeme v pomere 1 ČL sušených listov alebo 2 ČL vňate na 1 šálku vody. Zápach z ústnej dutiny odstránime zmesou mäty piepornej, rumančeka a šalvie. Hrsť zmesi dáme do 0,5 l studenej vody a potom opatrne zahrievame a necháme 5 minút veľmi opatrne povariť, necháme krátko vylúhovať a precedíme. Kloktáme aspoň 2 krát denne a občas vyplachujeme ústa.

Na upokojenie po nervovej kríze sa použijeme zápar zo zmesi 1ČL mäty, medovky a rozdrveného anízu na 1 šálku vriacej vody, necháme 10 minút vylúhovať a precedíme. Ak je potrebné, pijeme 1 šálku osladenú medom, inak počas kritickej doby 3 šálky denne medzi jednotlivými jedlami. Pri zápale ďasien viackrát denne vyplachujeme ústa nálevom z mäty alebo šalvie. Opuchnuté a unavené nohy ošetríme kúpeľom, do ktorého dáme zápar z mäty. Hrsť listov mäty prelejeme 1 l vriacej vody a prikryté necháme 15 minút vylúhovať a potom precedíme. Čas kúpeľa má byť asi 10 minút.

No teraz som vás chcela pozvať na mojito. Tu je recept:

6 cl bieleho rumu

1 ČL trstinového cukru

1 limetka pokrájaná na kocky

ľadová drvina

10 lístkov čerstvej mäty

sóda na doliatie

V pohári jemne podrvíme mätu s limetkou, pridáme ru a cukor a spolu dobre premiešame. Nakoniec dolejeme sódou.

Na zdravie!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...