Medovka lekárska (Melissa officinalis) je liečivá rastlina používaná od dávnych čias. Okrem liečivých účinkov sa využíva aj ako prísada do likérov či ako korenina v kuchyni.
V starom Ríme vraj mala cenu zlata. Avicenna, veľký arabský lekár 11. storočia tvrdil, že medovka dokáže prinavracať pohodu a radosť. Počas stredoveku bola obľúbeným elixírom mladosti. V 17. storočí mnísi karmelitáni z nej pripravovali karmelskú vodu.
Medovka je trváca rastlina, dorastajúca do výšky 30-
Kvitne v júni až auguste. Zbiera sa vňať a listy, na začiatku kvitnutia. Môže sa použiť sušená (najčastejšie na čaj) alebo čerstvá (do šalátov alebo ľadových nápojov). Používajú sa aj aromatické oleje z medovky.
Je užitočná pri:
- nervových problémoch ako je rozrušenie, úzkosť, bolesti hlavy nervového pôvodu
- strese a depresii
- nespavosti
- na zmiernenie menštruačných bolestí
- je vhodná aj pri búšení srdca, srdcovej neuróze, kŕčoch brucha, kolike, plynatosti
- pri vonkajšom použití má aj antiseptické (dezinfekčné) a protiplesňové účinky
- odporúča sa aj pri herpesoch.
Z medovky si môžeme pripraviť čaj, relaxačný kúpeľ, príp. aj obklady.
A ešte recept na medovkovú limonádu:
hrsť lístkov medovky
lyžička hnedého cukru
citrónová šťava
sóda
ľad
Lístky medovky podrvíme v mažiari s cukrom a citrónovou šťavou , zalejeme sódou a doplníme ľadom.
Na zdravie!
Iris
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za Vaše milé komentáre!