sobota, 24. októbra 2009

Pozvanie na čaj

Medovka lekárska (Melissa officinalis) je liečivá rastlina používaná od dávnych čias. Okrem liečivých účinkov sa využíva aj ako prísada do likérov či ako korenina v kuchyni.

V starom Ríme vraj mala cenu zlata. Avicenna, veľký arabský lekár 11. storočia tvrdil, že medovka dokáže prinavracať pohodu a radosť. Počas stredoveku bola obľúbeným elixírom mladosti. V 17. storočí mnísi karmelitáni z nej pripravovali karmelskú vodu.

Medovka je trváca rastlina, dorastajúca do výšky 30-90 cm. Býva bohato rozkonárená, má lístky s drobnými chĺpkami, kvitne malými bielymi kvetmi, pripomínajúcimi hluchavku. Má jemnú citrónovú vôňu, pre ktorú je v kuchyni s obľubou používaná. Obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Aj keď je to trvalka, v našich zemepisných šírkach vymŕza, preto sa odporúča prikryť napr. čečinou.

Kvitne v júni až auguste. Zbiera sa vňať a listy, na začiatku kvitnutia. Môže sa použiť sušená (najčastejšie na čaj) alebo čerstvá (do šalátov alebo ľadových nápojov). Používajú sa aj aromatické oleje z medovky.


Je užitočná pri:

- nervových problémoch ako je rozrušenie, úzkosť, bolesti hlavy nervového pôvodu

- strese a depresii

- nespavosti

- na zmiernenie menštruačných bolestí

- je vhodná aj pri búšení srdca, srdcovej neuróze, kŕčoch brucha, kolike, plynatosti

- pri vonkajšom použití má aj antiseptické (dezinfekčné) a protiplesňové účinky

- odporúča sa aj pri herpesoch.

Z medovky si môžeme pripraviť čaj, relaxačný kúpeľ, príp. aj obklady.

A ešte recept na medovkovú limonádu:

hrsť lístkov medovky

lyžička hnedého cukru

citrónová šťava

sóda

ľad

Lístky medovky podrvíme v mažiari s cukrom a citrónovou šťavou , zalejeme sódou a doplníme ľadom.

Na zdravie!

Iris





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...