piatok 30. apríla 2010

V dámskych kabelkách...


...celý svet ukrytý je... A v mojej aj kus histórie.
Nie som poverčivá, neverím v zázračnú moc talizmanov, napriek tomu so sebou v kabelke, okrem nevyhnutných vecičiek, nosievam aj pár zbytočností. A jednou z nich je aj mini-peňaženka so starými, dávno neplatnými mincami.
Niektoré som našla doma, len tak sa povaľovať a niektoré som dostala darom. Nie som žiaden numizmatik, netuším, či vôbec majú nejakú cenu. Pre mňa sú to ale milé drobnosti, medzi ktorými sa rada prehŕňam a len tak rozmýšľam o minulosti, o živote, o ľuďoch....

Najstaršou mincou je jeden grajciar z r.1851, z čias vlády Františka Jozefa I. Keďže to bola minca malej hodnoty, cisárovna Sisi ju asi v ruke nikdy nedržala:)))
Jedna kopejka bola vyrazená v r. 1916, vtedy ešte vládli Romanovci a ich vyvraždenie aj dohady o tom, či dcéra cára Anastázia prežila alebo nie, sa stali námetom mnohých literárnych aj filmových diel.
No a päťmarkovka je z roku 1934, z neslávne známeho obdobia Nemecka aj celej Európy.



Na ďalších obrázkoch je jedna koruna z roku 1922 a 1946, tá mladšia je o poznanie menšia. Päťkorunáčka je z r. 1938, motív použitý na prednej strane si ešte pamätám z čias mladosti:))) Čo ma ale zaujalo na tejto minci, je jej označenie 5 Kč - aj keď išlo o päťkorunáčku platiacu v Republike Československej. Koľko sa naši politici nadiskutovali po 89-tom roku o pomlčke, spojovníku a písmene A v názve republiky medzi Českom a Slovenskom! Dodebatovali...
A ešte jedna zaujímavosť - dvadsaťpäťhaliernik z roku 1933. Minca v takejto hodnote nebýva bežnou.

Dnes si už za tieto mince nekúpim nič. Stále si mýlim eurá a centy, no zvykám si aj na ich výhody. A ktohovie, možno o nejakých sto rokov si za ne nič nekúpi niekto iný, ale bude ich nosiť pri sebe, len tak, pre šťastie...


A čo vy, aké "zbytočnosti" nosievate v svojich kabelkách? :)))



9 komentárov:

  1. Vidim, ze si si k tym minciam velmi pekne nastudovala aj historiu :) ...ja mam doma (na Slovensku) tiez celkom peknu zbierku starych penazi, papierove aj mince, no iba z nasej republiky (Ceskoslovenskej pravdaze). Neviem ake su stare, ale niektore budu mat par rockov pretoze ich mam este po babke, ktora sa narodila niekedy zaciatkom 20. storocia. Ked pojdem domov musim si ich lepsie omrknut ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasna zbierka..ja nosievam v kabele vsetko "zbytočné" :) mam tam vzdy toho tolko, ze ked hladam nieco konkretne nikdy to neviem najst ako prve..ale vzdy ako posledne...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to pekná zbierka!Ja mám v kabelke Jánošíkov Zlatý dukát pre šťastie, ktorý som našla nedávnom v starkynom starom dome, ale mi to šťastie akosi pomaly prichádza.:o))Neverým na povery, ale už mi prirástol k srdcu a je stálou súčasťou mojej kabelky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahojte dievčatá! Tak to som rada, že nie som sama, čo vláči so sebou zbytočnosti! Krásny zbytok víkendu!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Zbytečnosti" nosíme po kabelkách asi všechny.Já mám v tajné kapsičce kamínky. Křišťál,růženín a ametyst-dobíjím z nich energii.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To bolo príjemné čítaníčko!:) Taký milý príbeh na nedeľu, padol mi fajn, ďakujem.
    U nás má vzťah k starým minciam môj manžel. Zavolala som aj jeho, s dovolením:) nahliadnuť. Po prečítaní vydal jedno hlboké uznanlivé hmmm:)
    Ja nenosím v kabelke žiadne konkrétne talizmany, neporiadok v nej mám však pravidelne:)
    Spomínam si na nedeľné večery u nás doma, keď som bola ešte malá. Maminým pravidelným rituálom v tomto čase bolo upratovanie si kabelky po celom týždni. Vždy som s úľubou sledovala, ako otočila kabelku hore dnom, celý jej obsah vysypala na jednu kôpku a potom všetky drobnosti a drobnôstky ukladala do jednotlivých priehradok. G.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jaromila - kamienky sú krásnymi "zbytočnosťami". Tie si ale radšej schovávam doma, mám ich už nazbieranú riadnu kôpku:)))
    Gabi - tak ten rituál od tvojej mamky by som sa chcelka naučiť:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Až budete dělat kurz na uklízení kabelek, tak se hlásím......

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Vaše milé komentáre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...